Zbrojení

Nutnost zbrojit je základním podmínkou přežití každé rasy a civilizace. Pro každého vládce je zbrojení předpokladem pro jeho bezpečí (obranu) i expanzi (možnost účinně utočit) případně pro obchod jako zdroj Lt. Z posledního důvodu také vyplývá, že silná ekonomika může část či celé zbrojení nahradit nákupy jednotek v obchodech.

Větší či menší předpoklady pro zbrojeni jsou dané podle rasy, a to těmito faktory: zbrojírny, taktika (výběr jednotek), výzkumy a upgrade.

Zbrojírny

Zbrojírny mají různou kapacitu a liší se i nároky na nezastavěné plochy planet (stavby na pevnině, vodě či orbitu). Proto jsou vhodné pro zbrojeni různých ras, také různé typy planet. Stejně jako u jiných budov bude kapacita zbrojíren po postavení stoupat od nuly postupně až do maxima.

Taktika a výběr jednotek

Taktika zbrojeni není dopředu daná, každá rasa má sice některé výhodnější a méně výhodné jednotky, ale až na výjimky není žádná z jednotek zbytečná a minimálně v určité fázi hry má každá z jednotek své opodstatnění. Většina jednotek je u všech ras je rozdělena na:

Standardní – pozemní, universální, letectvo, orbitaly, křižníky, bitevníky. Výběr, co z nich zrovna zbrojit, je dán použitím jednotek (viz vztahy mezi jednotkami) a vaší taktikou (utočíte, bráníte se, stavíte universálně použitelnou armádu), výhodností přesunů k jejich cílům (TP, HB či jen doletem), případně vaší politikou (obchodujete s nimi, zbrojíte pro sdružení, nadaci, spojence).

Speciální – jsou specifické dle ras a mají různé účely a použití (například tagrity – mina jen pro útok, OOS – silné obranné stanice, scannery – přesnější přehled o složení bojujících armád). Zbrojíme je přesně pro účely na než jsou určeny, případně též pro obchod.

ZHN a PTO – zbraně hromadného ničení (s různými účinky dle typu u jednotlivých ras) a obrany proti nim.

Výzkum a upgrade

Viz seznam možných výzkumů.

Krchové – jsou rasa válečníků a jejich ekonomika je zaměřena převážně na zbrojení. Jsou autory většiny nejdokonalejších strojů na zabíjení. Jejich zbrojení je však omezeno velkými nároky na obyvatelstvo. Částečně jim to nahrazují výzkumy a upgrady: UI robotics, Chrám válečníků, Vyhlazovač.

Terrané - nejsou rasou válečníků a věnují se i jiným činnostem, které jim zabraňují na jejich planetách maximálně zbrojit (další stavby, větsinou na výzkum, zabírají misto zbrojírnám). Naopak jako jediní mohou zbrojit na pevnině i na moři. Jejich výzkumy: OOS, Bitevní křižník.

Nekroni - jsou těžaři a ekonomicky nejsilnější rasa ve vesmíru. Svoje drahé zbrojeni jsou často schopni nahradit nákupy jednotek v obchodech či dotováním zbrojení ze sdružení či nadace. Nemají letectvo. Jejich nevýhody na zbrojení jim nepřímo nahrazují výzkumy: Mancerbrána, Tempestor, ale hlavně galaktické okno, které jim dává schopnosti velké mobility.

Whoové - i když jsou často považováni hlavně za obchodníky, jsou nejuniversálnější rasou. Jejich velkou výhodou je nadbytek obyvatel a tím i dostatek posádek do bojových jednotek. Jejich jediný výzkum související se zbrojením je Vichr.

UI - Síla UI spočívá v tom, že za krátkou dobu jsou schopni velmi levně nazbrojit až neuvěřitelné množství síly. Jednotky nepotřebují žádnou posádku, ale zato spotřebovávají energii. Při silném zbrojení je tedy nutné omezit těžbu a to je vzhledem k žoldu poměrně nepříjemné a ve větší míře neúnosné. Proto je vhodné sehnat si i jednotky ostatních ras. Výzkumy související se zbrojením: Štíty Stratósů, Bitevní scanner.

Všechny rasy mají společný upgrade zbrojeni: Výcvik

Počet planet

Samozřejmě, že na větším počtu planet nazbrojíte více síly, ale musíte taky více myslet na jejich obranu.

Tagy