Obranný bonus planet

V rámci budování planetární sítě je potřeba zvýhodnit planety v planetární síti a naopak znevýdnit planety mimo tuto síť. V tomto článku se zaměřím na obranný bonus planet ve vztahu k základnám.

Navázání na planetární síť

Každá planeta, včetně základen, půjde navázat na planetární síť tak, že si vládce u této planety vybere základnu, na kterou ji navazuje. Celkem bude mít 3 možnosti vazby na vlastní základnu, 1 možnost vazby na základnu sdružení nebo svého impéria a 1 možnost vazby na základnu nadace či celého impéria. V případě přesunu planety nebo změny v politice nebo dobytí základny se u dotčených planet vazba přeruší a vládci bude oznámeno, že k tomu došlo a bude si moci vazby obnovit či nastavit nové. Každá jedna vazba bude možná změnit pouze jednou za 24 hodin, přičemž k planetě pod útokem nepůjdou přidávat nové vazby na základny.

Vazba na každou základnu bude tím silnější, čím blíže planetě bude navázaná základna. Při vazbě planeta - základna v jednom HS bude tato vazba 100%, ale dále bude nepřímoúměrně klesat se vzdáleností, až na vzdálenost 24 hodin bude tato vazba mít sílu 0% a na vzdálenost větší, jak 24 h již nepůjde vazba vytvořit.

Obranný bonus planet

Obranný bonus planet mimo síť bude nižší, bonus obrany v síti (navázání na základy) bude vyšší. Aby toto bylo možné realizovat, pak se základní obranný bonus planet podstatně sníží.

Základní obranný bonus

Aktuální obranné bonusy planet najdete v tabulce přehledu planet. Nové obranné bonusy navrhuje následující tabulka:

Tabulka obranyschopnosti dle typu planety
Typ Krchové Whoové Terrané Nekroni UI Předci Strážci
Džungle 5 % 20 % 5 % 8 % 20 % 25 % 8 %
Hornatá 50 % 2 % 10 % 8 % 20 % 25 % 10 %
Mírná 10 % 10 % 50 % 5 % 20 % 25 % 50 %
Pouštní 6 % 8 % 5 % 10 % 20 % 25 % 10 %
Skalnatá 20 % 5 % 20 % 8 % 20 % 25 % 15 %
Vlhká 8 % 10 % 10 % 5 % 20 % 25 % 10 %
Vodní 2 % 50 % 2 % 2 % 20 % 25 % 8 %
Rudá 50 % 50 % 50 % 50 % 20 % 25 % 60 %
Umělá 10 % 10 % 10 % 30% 10 % 25 % 10 %
Meteoroid 2 % 2 % 2 % 2 % 2 % 25 % 2%

Obranný bonus základen

Obranný bonus základny je shodný se základním obranným bonusem planety plus 20.

Navýšení obranného bonusu planet

Za každou vazbu na základnu získá planeta nebo základna další obranný bonus ve výši dle vzorce:

Bonus = 20 × (1 - VzdálenostVHodinách / 24)

Vzhleden k tomu, že celkem může být až 5 vazeb na základny, pak by teoreticky při umístění planety a všech základen v jednom HS mohlo být navýšení bonusu obrany až o 100%.

Ostatní

Pokud obranný bonus planety je vyšší jak 100%, pak je právě 100%.
Domovská planeta se považuje současně i za základnu.
Je-li planeta i základna v jednom HS, pak ze mezi nimi uvažuje nulová vzdálenost.